« Back

05.11-05.12.2018

На вниманието на заинтересовани студенти: Бъди доброволец по време на изложбата на световно известния руски фотограф Сергей Борисов
 
Здравейте, 
 
В ролята ви на доброволец по време на изложбата ще  имате възможност да общувате с посетителите на галерията, както и по този начин да станете част работата на фондация "Пловдив 2019".
Изложбата е разположена  ул. Екзарх Йосиф № 16, ет. 2., в периода 05.11. - 05.12.2018 г. 
На всички желащи се осигурявя работно място в галерията. 
 
Линк за записване: 
 
                                                                                                 СЕРГЕЙ БОРИСОВ И СЪВЕТСКИЯТ ХУДОЖЕСТВЕН ЪНДЪРГРАУНД
 
Опит за реконструкция” е изложба с творби на световно известния руски фотограф Сергей Борисов, посветени на ъндърграунд артистите от времето на съветската перестройка.
Изложбата се представя в контекста на отбелязването през 2019 г. на 30-годишнината от падането на Берлинската стена и знаковите събития от времето на гласността и перестройката, довели до нейното разрушаване.
Сергей Борисов е роден в Москва през 1947. В края на 70-те създава „Студио 50 А“, което се превръща в средище на московската бохема. Студиото му често е сравнявано с легендарното “Студио 54” на Анди Уорхол в Ню Йорк. И двете привличат хора със свободен артистичен дух. В студиото на Борисов се организират изложби, представяния и срещи. Те представят тези, които, преди поставени в сянката на официалната култура, 10 години по-късно стават символи на новата пост-съветска ера.
"ДРУГАТА СТРАНА" НА ДОГМАТА
Фотографиите му от периода на перестройката и началото на 90-те, поетични или изпълнени с ирония и критицизъм, запознават Запада със съветската ъндърграунд култура и артисти, създали нова вълна на контракултура. В този период фотографията все още е рисковано занимание, но Борисов смело показва “другата страна” на съветската догма.
Макар да отразява времето, фотографията на Борисов не е документална. Освен портрети на съветски поп и рок певци, както и обложки за музикални албуми, визуалният му език се отличава с преднамерена режисура. Неговите голи, провокативни за времето си тела, пейзажи и улична фотография умело предават чувството на ирония и протест, характерни за периода.
СЕРГЕЙ БОРИСОВ В ПЛОВДИВ (1 НОЕМВРИ - 5 ДЕКЕМВРИ 2018 Г.)
Откриването на изложбата на Сергей Борисов в Пловдив ще бъде в СКЛАД (ул. "Екзарх Йосиф" 16), на 1 ноември 2018 г., от 18 ч. Изложбеният проект ще ни срещне с автора, с критици и куратори, за да ни въвлече в активна дискусия за погледа на поколенията към периода на социализма и прехода през призмата на изкуството.
 
Поздрави,
--
Франц Кадири
Координатор   доброволци  и регионални връзки
тел:  0877 842 434
www.plovdiv2019.eu