Entries with tag обучение .

Научно съобщение (Лятна школа Наука, технологии, иновации 2015)

В периода 22-27 юни 2015 г. на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен и язовирен район Доспат за петнадесета поредна година се проведе традиционната Лятна практика Наука, технологии, иновации, залегнала в учебния план на студентите от бакалавърска програма Социология на правото, икономиката и иновациите в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" (ПУ). По повод юбилея, тази година стажът на тема „Антропология на науката и големите технически системи” бе организиран под формата на лятно училище с участието на руски студенти по антропология и история от Томския държавен университет (ТГУ), Русия и бе подкрепен от Европейската асоциация за изследване на науката и технология. Общо в училището участваха 25 студенти, ръководени от доц. Иван Чалъков и гл. ас. Тихомир Митев от ПУ и доц. Ирина Поправко от ТГУ.  Студентите заедно преминаха подготовката на теоретичния модел на изследването, инструктажа и провеждането на теренната работа. 

Основната цел на лятното училище бе студентите да наблюдават организацията на работата и начина на живот на учените и инженерите, обслужващи сложни технически устройства и научна инфраструктура в непрекъснат (или достатъчно продължителен) режим на действие. Изхождайки от традицията на Социалните изследвания на науката и технологиите, те имаха за задача да изследват света на науката „в действие”, да се потопят във всекидневния свят на общността (разбирана като съвкупност от човешки, не-човешки и хибридни дейци), разпределени в смесени (българи и руснаци) екипи от по четири души.  

Курсовите проекти ще бъдат представени на традиционната студентска научна сесия „Наука, технологии, иновации” през ноември тази година. С подкрепата на Европейската асоциация за изследване на науката и технологиите (EASST) ще бъде издаден сборник на английски език с най-добрите студентски разработки. 

 

Мнения на студенти, участвали в лятната школа:

Елена Генкова: Тази практика ни позволи да се потопим в един друг, чужд за нас свят. Лично аз съм очарована и от хората, с които се запознах там, и от нещата, които научих, и от  процеса на "правене" на наука, на който станах свидетел.

Зорница Юлиянова: Там срещнах едни от най-интересните хора, с които някога съм общувала – изключително целеустремени и напълно отдадени на своята работа.

Дарена Христозова: Ако кажа, че тръгвайки за Рожен не съм била предубедена за това, което ме очаква там, ще излъжа. Не очаквах работата по запознаването ми с изследователския процес и интервютата с един от астрономите да ми бъдат толкова интересни и да отключват толкова много разнообразни проблеми и особености на научната работа.

Тазгодишната лятната практика за мен бе един вълнуващ и незабравим период от изминалия трети курс. Тя бе изключително полезна, защото ние, студентите, бяхме поставени в реална ситуация с реални хора, проблеми и дори „кризи“. Запознахме се от първо лице със същината на процеса на „правене“ на наука; с част от изследователите, „правещи“ наука...

Това, което наистина ме впечатли, бе отдадеността на хората там към науката, с която се занимават. Запознах се с млади изследователи, които носят в себе си страстта към астрономията и това, че харесват работата си и я вършат с удоволствие, е сигурен знак за бъдещи успехи и научни открития.

Венислава Георгиева: Беше ми много интересно и се възхищавах на страстта, любовта и търпението с която работят астрономите. Тяхното желание да изследват необятното небе и да те приканят да почувстваш същото, макар че нямаш нужната квалификация и умения, които притежават те... това бе истинско и незабравимо изживяване за мен.

Това не бе работата, която аз очаквах да вършим, а бе един вълнуващ шанс да навлезеш в нови „води“,  да се сприятелим с нови хора (съвсем различи от твоята среда), да научим неща, които навярно нямаше да имаме възможност (поне аз), ако не бяхме присъствали на тази практика. 

Пламена Рашева: За мен тази практика беше най-интересна от всички досега. Беше ми много интересно да видя как тези хора, напълно отдадени на наука и работа, съчетават личния с научния си живот. Не на последно място искам да спомена руските колеги и предоставената ни възможност да се запознаем, работим и комуникираме с тях, което беше страхотно. Сработихме се много добре и ще се радвам, ако имаме възможност да се срещнем отново с тях или с други колеги от чужбина.

 

        

Showing 1 result.