Конкурс за есе дава възможност за прием в специалност „Етнология“ на ПУ

Конкурс за есе дава възможност за прием
в специалност „Етнология“ на ПУ

 

Крайният срок за участие е 31 януари 2016 г., съревнованието е за дванадесетокласници

Философско-историческият факултет на ПУ обявява допълнителна сесия за прием за 18 магистърски програми

Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" обявява допълнителен прием за учебната 2015/2016 година за 18 магистърски програми. Това съобщи Деканът на Факултета - доц. д-р Красимира Кръстанова.

„Писалка и перо“ стимулира творчеството у младите хора

„Писалка и перо“ стимулира творчеството у младите хора

Стартира проекта „Нови културни политики в България“. Идеята е иновативно мислещи млади хора да участват в конкурс за написване на есе, в което да предложат вижданията си по повече от 10 теми. Организатори са Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Съюза на народните читалища и Сдружение с нестопанска цел Писалка и перо към Регионалната народна библиотека Иван Вазов.

Повече информация ТУК.

„Културен мениджмънт”

Най-новата магистърска програма в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ „Културен мениджмънт” бе представена на пресконференция от Философско-историческия факултет.

Научно съобщение (Лятна школа Наука, технологии, иновации 2015)

В периода 22-27 юни 2015 г. на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен и язовирен район Доспат за петнадесета поредна година се проведе традиционната Лятна практика Наука, технологии, иновации, залегнала в учебния план на студентите от бакалавърска програма Социология на правото, икономиката и иновациите в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" (ПУ). По повод юбилея, тази година стажът на тема „Антропология на науката и големите технически системи” бе организиран под формата на лятно училище с участието на руски студенти по антропология и история от Томския държавен университет (ТГУ), Русия и бе подкрепен от Европейската асоциация за изследване на науката и технология. Общо в училището участваха 25 студенти, ръководени от доц. Иван Чалъков и гл. ас. Тихомир Митев от ПУ и доц. Ирина Поправко от ТГУ.  Студентите заедно преминаха подготовката на теоретичния модел на изследването, инструктажа и провеждането на теренната работа. 

Основната цел на лятното училище бе студентите да наблюдават организацията на работата и начина на живот на учените и инженерите, обслужващи сложни технически устройства и научна инфраструктура в непрекъснат (или достатъчно продължителен) режим на действие. Изхождайки от традицията на Социалните изследвания на науката и технологиите, те имаха за задача да изследват света на науката „в действие”, да се потопят във всекидневния свят на общността (разбирана като съвкупност от човешки, не-човешки и хибридни дейци), разпределени в смесени (българи и руснаци) екипи от по четири души.  

Курсовите проекти ще бъдат представени на традиционната студентска научна сесия „Наука, технологии, иновации” през ноември тази година. С подкрепата на Европейската асоциация за изследване на науката и технологиите (EASST) ще бъде издаден сборник на английски език с най-добрите студентски разработки. 

 

Мнения на студенти, участвали в лятната школа:

Елена Генкова: Тази практика ни позволи да се потопим в един друг, чужд за нас свят. Лично аз съм очарована и от хората, с които се запознах там, и от нещата, които научих, и от  процеса на "правене" на наука, на който станах свидетел.

Зорница Юлиянова: Там срещнах едни от най-интересните хора, с които някога съм общувала – изключително целеустремени и напълно отдадени на своята работа.

Дарена Христозова: Ако кажа, че тръгвайки за Рожен не съм била предубедена за това, което ме очаква там, ще излъжа. Не очаквах работата по запознаването ми с изследователския процес и интервютата с един от астрономите да ми бъдат толкова интересни и да отключват толкова много разнообразни проблеми и особености на научната работа.

Тазгодишната лятната практика за мен бе един вълнуващ и незабравим период от изминалия трети курс. Тя бе изключително полезна, защото ние, студентите, бяхме поставени в реална ситуация с реални хора, проблеми и дори „кризи“. Запознахме се от първо лице със същината на процеса на „правене“ на наука; с част от изследователите, „правещи“ наука...

Това, което наистина ме впечатли, бе отдадеността на хората там към науката, с която се занимават. Запознах се с млади изследователи, които носят в себе си страстта към астрономията и това, че харесват работата си и я вършат с удоволствие, е сигурен знак за бъдещи успехи и научни открития.

Венислава Георгиева: Беше ми много интересно и се възхищавах на страстта, любовта и търпението с която работят астрономите. Тяхното желание да изследват необятното небе и да те приканят да почувстваш същото, макар че нямаш нужната квалификация и умения, които притежават те... това бе истинско и незабравимо изживяване за мен.

Това не бе работата, която аз очаквах да вършим, а бе един вълнуващ шанс да навлезеш в нови „води“,  да се сприятелим с нови хора (съвсем различи от твоята среда), да научим неща, които навярно нямаше да имаме възможност (поне аз), ако не бяхме присъствали на тази практика. 

Пламена Рашева: За мен тази практика беше най-интересна от всички досега. Беше ми много интересно да видя как тези хора, напълно отдадени на наука и работа, съчетават личния с научния си живот. Не на последно място искам да спомена руските колеги и предоставената ни възможност да се запознаем, работим и комуникираме с тях, което беше страхотно. Сработихме се много добре и ще се радвам, ако имаме възможност да се срещнем отново с тях или с други колеги от чужбина.

 

        

Представяне на книгата на Екзарх Стефан І

"Държавата днес" - 09.03.2015г.

 

Медиен мониторинг Пресконференция на Социология на правото, икономиката и иновациите

Медиен мониторинг Пресконференция на Социология на правото, икономиката и иновациите

 

 

Вестникът на Пловдивския университет

ФИФ във вестника на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Откриване на първия в България Технологичен център

Откриване на първия в България Технологичен център

Медиен мониторинг Кръгла маса за мястото на социалните и хуманитарните науки в обществото на знанието

Медиен мониторинг Кръгла маса "Социалните и хуманитарните науки и обществото на знанието" - Дом "Борис Христов"

Медиен мониторинг Ден на отворените врати

Медиен мониторинг Ден на отворените врати

Медиен мониторинг Форум за размяна на книги

Медиен мониторинг Форум за размяна на книги

Медиен мониторинг Ден на отворените врати

Медиен мониторинг Ден на отворените врати

Медиен мониторинг Научна конференция „Различните светове на детето и семейството“

Медиен мониторинг Научна конференция  „Различните светове на детето и семейството“

Медиен мониторинг Изложба „Съкровищата на България“ показват в Централната библиотека на ПУ

Медиен мониторинг Изложба „Съкровищата на България“ показват в Централната библиотека на ПУ

Медиен мониторинг на Поздравителен коледен концерт в Дома за стари хора „Св. Василий Велики“ в гр. Пловдив

Медиен мониторинг на Поздравителен коледен концерт в Дома за стари хора „Св. Василий Велики“ в гр. Пловдив

Медиен мониторинг „25 години свободна България“

Медиен мониторинг „25 години свободна България“

Медиен мониторинг "Археоложко лято 2014"

Медиен мониторинг "Археоложко лято 2014"

Медиен мониторниг 2014 г.

ПРИСЪСТВИЕТО НА ФИЛОСОФСКО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ В ПУ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

МЕДИЕН МОНИТОРИНГ 2014 г.

 

Медиен мониторинг 2008-2014

Медиен мониторинг

 

През месец януари 2014 г. се осъществи мониторинг  за представяне на Философско-историческия факултет в печатните и електронни медии.

Showing 41 - 60 of 61 results.
Items per Page 20
of 4