« Back

29.11.16

Философска вечер ….. посред бял ден

Ученици от ПГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора празнуват Световния ден на философията заедно с д-р Евелина Варджийска

Усмивки, жужене, очакване, притеснени или любопитни погледи, светнали лица … шарено,живо, празнично… Така изглежда отвътре модерно и уютно  обзаведената зала „Америка за България" на 29 ноември по обяд.  Деветдесет Ученика от 11 и 12 клас, заедно със своите преподаватели Мариана Бухлева, Милена Личева и Екатерина Бояджиева, са подготвили интересно философско събитие, в което имам честта и удоволствието да участвам. Впечатлява тяхното умението за създаване на интригуваща атмосфера и подготвените разнообразни предизвикателства, задачи и дейности, които въвличат публика и гости в непосредствен диалог.

Срещата започва с представянето на резултати от проведена анкета с въпроси за личната среща и смисъл от заниманията с философия. Включили са се 35 души, между които и трима родители!  Ученици от 12 клас разказват за любимите си философи, сред които се оказват не само Сартр и  Камю, но също и Кант, Декарт и Питагор. Ученици от 11 клас предоставят възможност на публиката да поиграе на разработената от тях интерактивна игра за разпознаване на философи. Предвидени са три нива на трудност – разпознаване по портретна снимка, ключов цитат или възможност за избор измежду три имена. При успешно решаване на задачата, публиката вижда визитна картичка на философа, а отговорилият на въпроса получава награда. Накрая всички имаме възможност за разсъждаваме върху философски фрагменти, които сме си  изтеглили  като „късметчета“ при влизането в залата.

Гимназия „Ромен Ролан“ е сред училищата, които от години се изявяват успешно на философски олимпиади и други международни състезания. Но за мен тази среща показа един резултат, не по-малко важен от всички безспорни академични успехи - факта, че тези млади хора, запалени от своите учители по философията, са успели да открият мястото и смисъла й в своя собствен живот.  Тази личностна промяна е автентичен белег зад осъществяването на успешно интерактивно и хуманистично образование.