« Back

01-03.11.2019

Град Пловдив има радостта да бъде домакин за втори път на международния форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST. Тази година той ще се проведе между 1-ви и 3-ти НОЕМВРИ. Сдружение „Фабрика за идеи“ заедно с партньорите си и всички участници ще създаде приветлива среда, в която ще търсим аварийните изходи, а не бягствата, от черно-белите наративи и разделението към по-солидарна, мирна, и сплотена общност.

В 3-дневния форум ще се включат артисти, изследователи и социални иноватори от международните мрежи на „Фабрика за идеи“ и от България. Форумът покрива широк спектър от актуални проблеми.
Първият ден (1 ноември) е посветен на лекционна част, в която ще се включат иноватори в сфери като солидарната икономика, социално ангажирано изкуство, алелопатия и зелено предприемачество.
Сред потвърдилите участие лектори са Джейсън Нарди от международната мрежа за солидарна икономика RIPESS International, британският учен и писател в сферата на социалната справедливост и ролята на креативността Уил Бъкингам и урбанистът към Института за Екология и Технология на Независимия Университет в Барселона Ангелос Варварoсис. От българска страна, силни женски присъствия ще са на: Вера Петканчин, специалистка по зелено предприемачество, част от Junior Achievement България; Янина Танева-Георгиева, основателка на инициативата „Резиденция Баба“; Надежда Максимова, изследователка и авторка на книгата „Девет цикъла сезони“ и Галина Димитрова-Димова, изкуствоведка и част от екипа на международни фестивали за съвременно изкуство.
Същият ден от 15 до 17ч. в Дом на науката и техниката (ул. Гладстон 1) ще се проведе и важна отворена дискусия с Асоциацията на европейските журналисти: Как да си отвоюваме превзетото медийно пространство? Каква гражданска позиция и стратегии трябва да предприемат журналистите - а и нежурналистите - за да си извоюваме обратно по-високи позиции в индексите за медийна свобода и по-чиста съвест? Вторият ден (2-ри ноември) е по-интерактивен и включва дискусии и работилници. От 10 до 13 ч във фоайето на Централна поща ще се проведе включваща дискусия тип Световно кафене на тема "Олюдяване: Какви условия биха могли да привлекат младите хора в селата и малките населени места и да обърнат трайната тенденция на обезлюдяване там?". В нея ще се включат хора от местната управа и администраци я, възрастни хора от села и всеки, за когото бъдещето на малките населени места е от значение.

Дискусията изисква регистрация на info@ideasfactorybg.org.

Работилниците са също втория ден. Темите, които засягат, са творческо писане за социална промяна, солидарни женски кръгове с фондация „Екатерина Каравелова“, политиките в културния мениджмънт и др.

Вижте програмата на empatheast.org и изберете своя изход към по-добър свят.

За студентите има и друга възможност за включване - като доброволци преди и по време на форума.

EMPATHEAST 2019 е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

 

Пълната програма >

Регистрация >